Fotografie digitala - sfaturi amatori (1)

Focalizarea - În vremurile apuse ale fotografiei cu film, când focalizarea automată era doar o facilitate a camerelor electronice foarte scumpe, posesorii celebrelor Smena trebuiau să aproximeze distanţa de la aparat până la subiect. Mai mult, tot în responsabilitatea lor intrau şi setarea timpului de expunere şi deschiderea diafragmei. Toate aceste acţiuni sunt acum realizate în mai puţin de o secundă de aparatele digitale performante.
Butonul declanşator are două poziţii apăsându-l uşor acesta se opreşte într-o poziţie intermediară, acţiunea fiind cunoscută ca „apăsare pe jumătate”. În acel moment aparatul face focalizarea, determinând parametrii menţionaţi mai sus. O bună parte din utilizatori nu ţin cont de acest fapt şi realizează o apăsare completă, aparatul făcând poza la un scurt interval de timp după apăsare.
Se recomandă întotdeauna realizarea unei apăsări pe jumătate şi menţinerea acelei poziţii până în momentul în care se doreşte imortalizarea scenei. O altă sugestie pe care o putem face este ca să nu ridicaţi degetul de pe declanşator brusc, imediat după ce aţi apăsat complet deoarece este posibil ca să mişcaţi aparatul exact în momentul în care diafragma este deschisă, poza rezultată fiind neclară.
Recunoaşterea automată a feţei - În momentul în care se face apăsarea pe jumătate, aparatul foloseşte altgoritmi interni pentru a recunoaşte feţele persoanelor din cadru, obiectivul fiind focalizat pentru distanţa respectivă. Această facilitate este avantajoasă în cele mai multe situaţii
Fotografii în rafală - Statistic vorbind, mai multe poze făcute în aceeaşi poziţie măresc foarte mult şansele ca una din ele să fie bună. Odată setat acest mod de fotografiere, tot ce trebuie să faceţi este să focalizaţi şi apoi să ţineţi declanşatorul apăsat complet până înregistraţi numărul de cadre dorit. În funcţie de aparat şi de viteza de scriere pe cardul de memorie, pozele vor fi realizate cu frecvenţa de 1-2 cadre pe secundă.
Blitzul - Trebuie ştiut că blitzul încorporat este eficient până la o distanţă maximă de 4-5 metri. În concluzie, dacă subiectul este mai îndepărtat se recomandă dezactivarea blitzului. Motivul este următorul: aparatul detectează lumină slabă, dar deoarece blitzul este activ, va seta automat un timp de expunere mic. Blitzul nu va reuşi să lumineze subiectul, iar poza va fi subexpusă datorită timpului de expunere mic. Pe de altă parte, dezactivarea blitzului va forţa aparatul să crească timpul de expunere destul de mult. În acest caz poza va ieşi neclară dacă nu stabilizaţi aparatul.
ISO - permite, în principiu, fotografierea în condiţii de lumină foarte slabă, fără blitz şi cu timp de expunere mic. Am spus în principiu pentru că pozele făcute cu valori ISO peste 800 au un zgomot de imagine mult prea mare pentru a putea fi utilizate. Majoritatea aparatelor oferă un mod de fotografiere High ISO. În acest mod, aparatul forţează folosirea unei valori ISO mai mari decât cea necesară pentru a se putea obţine cadre mai bune când lumina este foarte slabă.
Nu se recomandă folosirea acestui mod deoarece se sacrifică mult din calitatea imaginii. Soluţia rămâne stabilizarea aparatului sau fotografierea cu blitz, de la distanţă mică, a persoanelor în mişcare. De asemenea, dacă doriţi scene nocturne clare, este recomandat să setaţi valori ISO de 200 sau 400 şi să faceţi fotografii cu timp de expunere mare . Dacă puteţi modifica valoarea ISO în modul Auto, atunci aparatul va seta automat timpul de expunere mare. Evident, se recomandă folosirea declanşării întârziate pentru a nu fi mişcat aparatul când diafragma este deschisă.

0 comentarii:

top
Promovare Gratuita - Top123 SEO Romania ClickLink.ro Pagini personale Inscrie-te in TOP ! Director web TopOfBlogs DigNow.net Colinde AfaceriOnline.net Director Web TopDirector - Blog