LCD TV - sfaturi la achizitionare

Avantajele LCD TV-urilor - în faţa televizoarelor obişnuite sunt majore. Unul dintre cele mai importante este lipsa radiaţiei X specifice tubului cinescop. Un alt avantaj la fel de important este dimensiunea. Televizoarele cu cristale lichide sunt subţiri, rareori depăşind 10-15 cm grosime.
Aspectul ecranelor cu cristale lichide este 16:9, pe când cel al televizoarelor obişnuite este de 4:3. Astfel, fie vom avea două zone nefolosite de o parte şi de alta a imaginii, fie vom scala imaginea 4:3 pe un ecran 16:9, distorsionând semnificativ informaţia afişată.
Dacă ne gândim că un LCD TV poate fi uşor conectat la un player DVD sau la un calculator de pe care se pot reda filme cu rezoluţii mai mari de 640x480, atunci lucrurile se schimbă. Acesta este la ora actuală cel mai important avantaj din perspectiva rezoluţiei şi a diagonalei mai mari oferite de un LCD TV.
Comparativ cu televizoarele obişnuite, majoritatea LCD TV-urilor nu au ecran care reflectă lumina. Asta însemnă că ele se vor vedea bine şi într-o încăpere luminată natural şi nu vor reflecta o sursă de lumină puternică, cum ar fi un bec. Un ultim aspect, mai mult sau mai puţin important, este acela că o imagine fixă poate lăsa urme definitive pe un tub catodic dacă este afişată mult timp. Acest lucru nu se aplică la panourile LCD.

Rezoluţia - Pe piaţă veţi găsi ecrane cu două rezoluţii: 1366x768 şi 1920x1080. Am exclus acele modele cu diagonala de 48 cm, 51 cm sau 56 cm care nu sunt decât monitoare de 19”, 20” şi 22” cu tuner TV inclus.
Când spunem high definition, primele lucruri care ne vin în minte sunt formatele video 720p şi 1080i/p. Pentru cei care nu ştiu, acestea sunt echivalente cu rezoluţiile 1280x720 şi 1920x1080. Literele p şi i sunt prescurtările de la progresiv şi interlaced. Un semnal video progresiv afişează integral cadrele cu frecvenţele de 50 Hz sau 60 Hz. Semnalul video interlaced, care în limba română s-ar putea traduce prin împletit, afişează un cadru în două etape. Mai întâi vor fi afişate liniile cu număr impar, iar apoi cele cu număr par. Fiecare pas este repetat de 25 sau 30 de ori pe secundă, astfel că ochiul uman nu percepe alternarea în cazul unei imagini statice. În cazul imaginilor în mişcare rapidă însă, se va observa decalarea între jumătăţile de cadru afişate.

Diagonala ecranului - Chiar dacă doriţi să achiziţionaţi un LCD TV cu diagonală cât mai mare, trebuie să ţineţi cont de spaţiul în care îl veţi amplasa. Distanţele de vizionare confortabilă în funcţie de diagonala ecranului sunt următoarele:
- diagonala mai mică de 27” sau 68 cm – 0,8 - 1,5 m
- diagonala între 32” şi 37” (81 - 94 cm) – 1,8 - 2,4 m
- diagonala între 42” şi 46” (106 - 119 cm) – 3 - 4,2 m
- diagonală mai mare de 50” sau 127 cm – peste 5 m.
În aceste condiţii, o rezoluţie de 1920x1080 este recomandată pentru LCD TV-uri cu diagonala mai mare de 42”. Diferenţa de rezoluţie va fi sesizabilă dacă veţi cumpăra un ecran mare şi îl veţi amplasa la o distanţă mai mică decât cea recomandată.

Contrastul - Contrastul real al panourilor LCD se plasează în jurul valorii de 1000:1. Toate ratele de constrast care depăşesc de mai multe ori această valoare se pot obţine doar în condiţii speciale şi sunt aproape irelevante pentru utilizatori. Nu există un algoritm standard de măsurare al acestui parametru pe care să îl folosească toţi producătorii. Fiecare îşi alege metoda care îi va avantaja rezultatul, printre acestea numărându-se măsurarea intensităţii culorii negre când panoul este oprit sau măsurarea intesităţii albului pe o suprafaţa foarte mică şi de la distanţă.

Timpul de răspuns - Problema timpului de răspuns pentru panourile LCD este destul de bine cunoscută, iar producătorii au făcut eforturi de-a lungul timpului pentru a o remedia. S-a ajuns astfel la valori de 5 sau 8 ms, destul de bune pentru majoritatea scenelor afişate. Din păcate, efectul de ghosting este încă perceptibil în cazul imaginilor în mişcare rapidă. Timpul de răspuns rămâne un parametru semnificativ în alegerea unui LCD TV, recomandată fiind o valoare cât mai mică.

Unghiurile de vizibilitate - Este recomandat să cumpăraţi un LCD TV cu unghiuri de vizibilitate cât mai apropiate de 180 de grade. Evitaţi valori de 160 de grade care implică prezenţa un panou mai vechi. Panourile folosite de modelele noi au în cele mai multe cazuri unghiuri de vizibilitate verticale şi orizontale de 176 sau 178 de grade.

0 comentarii:

top
Promovare Gratuita - Top123 SEO Romania ClickLink.ro Pagini personale Inscrie-te in TOP ! Director web TopOfBlogs DigNow.net Colinde AfaceriOnline.net Director Web TopDirector - Blog